Прокуратурата се самосезира заради хакерски атаки срещу български сайтове, съобщиха от пресцентъра

...
Прокуратурата се самосезира заради хакерски атаки срещу български сайтове, съобщиха от пресцентъра
Коментари Харесай

ДАНС и ГДБОП разследват хакерската атака срещу правителствени сайтове

Прокуратурата се самосезира заради хакерски офанзиви против български уеб сайтове, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата. 

" Днес, 15.10.2022 година, Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по отношение на публикуваната в медии информация за хакерска офанзива против български уеб сайтове. Атаката е била от вида DDoS-разпределителна офанзива за отвод от услуга, оповестяват от държавното обвиняване. 

" Прокурор в СГП незабавно разпореди осъществяването на проверка по наличната информация по реда на член 145, алинея 1, т. 3 от Закон за съдебната власт. Проверката е предоставена на Държавна организация „ Национална сигурност “ и на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ на Министерство на вътрешните работи, като след приключването й материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и съществуването на учредения за формиране на досъдебно произвеждане. За резултатите от инспекцията обществеността ще бъде известена ", оповестяват от прокуратурата. 



По-рано  бе обявено, че руски хакери, нарекли себе си We are killnet, настояват, че са атакували наши уеб сайтове. При уеб страницата на президента в действителност има проблем, само че държавните работят, въпреки и със усложнения, съобщи 24 часа.

От ГДБОП потвърдиха, че работят по хакерска офанзива. Тя е от типа DDoS - разпределителна офанзива за отвод от услугата. При нея от инфектирани устройства се вършат милиони поръчки в секунда към даден уебсайт. Той не може да ги извърши и едвам малко на брой съумяват да влязат. Такива офанзиви рядко не престават над 12 часа, вредите са единствено пропуснатите изгоди.

Причината уеб страниците на държавното управление да устоят парадоксално е стара съветска офанзива. През 2015 година по време на локалните избори уеб страниците на ЦИК, Министерство на вътрешните работи и други държавни институции бяха блокирани от милионите поръчки. Затова след офанзивата се снабдиха със отбрани. Смята се, че зад тогавашното хакване седи близката до ГРУ хакерска група Fancy Bear. 

Атаката е заради предателството на България към Русия и доставки на оръжие за Украйна, твърди хакерската група.

От пресцентъра на държавния глада също потвърдиха за хакерската офанзива против уеб страницата на президентството: 

" Във връзка с отправени въпроси от медии прессекретариатът осведоми, че интернет страницата на Администрацията на президента е била обект на масирана DDoS офанзива, обвързвана със закъснение или краткотрайно ограничаване на достъпа до уеб страницата ", оповестяват от пресцентъра на Дондуков 2. 
 
" Предприети са ограничения за намаляване на въздействието на офанзивата. В нито един миг не е имало посягане върху наличието на уеб страницата, а единствено затрудняване на достъпа до него ", безапелационни са от пресслужбата на президента. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР